:: دوره 16، شماره 37 - ( پاییز 1401 ) ::
دوره 16، شماره 37 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی بهینه قاب مهاربندی کمانش تاب مبتنی بر یکنواختی جابجایی نسبی و وزن مصالح مصرفی با استفاده از تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی
روح الله شیرجانی، سید علی رضوی طباطبائی1
1- ، s.alirazavi@gmail.com
چکیده:   (411 مشاهده)
مهاربندهای کمانشتاب یکی از سیستم‌های نوین مقاوم لرزه‌ای می‌باشند. سطح مقطع هسته و طول مهاربند کمانشتاب از مهم‌ترین مشخصه‌ی این مهاربندها می‌باشد که در هزینه تولید آن تأثیر مستقیم دارد. با کاهش سطح مقطع مهاربندهای کمانشتاب، تقاضای ناشی از ظرفیت مهاربندها کاهش یافته و ابعاد تیرها و ستون‌ها نیز کاهش می‌یابد. هدف از این تحقیق، بهینه‌سازی وزن سازه، وزن مهاربندهای کمانشتاب با حفظ یکنواختی جابجایی‌های نسبی سازه در طبقات به ‌وسیله تغییر سطح مقطع هسته و طول مهاربندهای کمانشتاب در ارتفاع سازه می‌باشد. بهینه‌سازی بر اساس نتایج حاصل از تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی قاب‌ها انجام می‌گیرد. تحلیل تاریخچه زمانی قاب‌های مورد مطالعه تحت هفت رکورد زلزله در نرم افزار OpenSEES انجام شده است. به این منظور تابع هدف و قیود موردنظر در الگوریتم‌های SPEA_II، PESA_II، MOEA_D، MOPSO و NSGA_II تعریف شده است و نتایج بهینه‌سازی نشان داده است که برای هر سه تابع هدف وزن سازه، وزن مهاربند کمانشتاب و یکنواختی جابجایی نسبی مقادیر بهینه‌سازی با درصدهای بالایی عملکرد سازه را بهینه کردند، به طوری که در مورد وزن مهاربند کمانشتاب ضمن حفظ توزیع یکنواخت جابجایی نسبی، در برخی موارد در سازه‌های 6 طبقه مورد بررسی تا  حدود 50 درصد امکان کاهش وزن مهاربند وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: بهینه‌سازی چند هدفه، مهاربندهای کمانش تاب، طراحی بهینه، تحلیل تاریخچه زمانی، تغییر مکان جانبی نسبی
متن کامل [PDF 2830 kb]   (103 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: پايداری ،‌خستگی و شکست در سازه های فولادی
دریافت: 1400/8/14 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1401/12/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 37 - ( پاییز 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها