قاب های خمشی فولادی از گذشته بعنوان یکی از مورد اعتمادترین قابهای سازهای شناخته میشدند. این سازهها بعنوان جایگزین سازههای بنایی طراحی و استفاده میشدند. فرض بر این بود که این سازهها بسیار مقاوم بوده و دچار خرابی و فروریزش نمیشوند. اما برخی زمینلرزهها اعم از زلزله نورثریج سال 1994 و آزمایشات متعاقب خلاف این امر را اثبات کرد. در نتیجه دانشمندان در صدد یافتن روشهای بهبود رفتار این سازهها برآمدند. یکی از این روشها ایجاد بازشو در جان تیر برای انتقال مفصل پلاستیک به منطقه ای دورتر از اتصال می باشد. هدف از این تحقیق ابتدا تحلیل و بررسی رفتار دینامیکی قاب های خمشی فولادی دارای بازشو در جان تیر و در ادامه مقایسه رفتار آنها با قاب های خمشی متداول میباشد. برای تحقق این هدف، دو قاب خمشی فولادی ویژه چهار طبقه در نرم افزار اپنسیس مدلسازی شده و تحلیل دینامیکی غیرخطی روی قابهای مورد نظر یک بار بدون لحاظ بازشو در جان تیر و سپس با لحاظ بازشو انجام شده است. نهایتا منحنیهای IDA، منحنیهای شکنندگی و توزیع دریفت در طبقات این سازهها ارائه شده و نتایج بدست آمده مقایسه شده است. نتایج نشان میدهد که ایجاد بازشو در جان تیر علاوه بر افزایش سطح شتاب تحمل شده توسط سازه، احتمال خرابی تحت بارهای لرزه ای را کاهش میدهد. بطور میانگین، ظرفیت تحمل شتاب سازه خمشی دارای بازشو در جان تیر تا حدود 25% بیشتر و همچنین احتمال فروریزی آن در سطوح مختلف شتاب به میزان %25 الی %30 کمتر از قاب فاقد بازشو در جان تیر می باشد.
Comparison of Seismic Fragility of Steel Moment Frames with and without Beam Web Opening. Journal of Structure & Steel 2023; 17 (39) URL: http://journalisss.ir/article-1-475-fa.html
خدمتی سعید، اکرمی وحید، جهانگیری وحید. مقایسه شکنندگی لرزهای قاب های خمشی فولادی با و بدون لحاظ بازشو در جان تیر. نشریه علمی و پژوهشی سازه و فولاد. 1402; 17 (39)